Русе посрещна 24 май с шествие и празнична програма

Община Русе поднесе на русенци и гостите на града редица празнични събития в чест на 24-ти май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Две шествия преминаха през центъра на града по ул. „Александровска“. Първият лъч с ученици и учители тръгна точно в 10:30 ч. от ПГДВА „Йосиф Вондрак“, воден от кмета на Община Русе Пенчо Милков, а вторият – от СУ „Христо Ботев”. Лъчовете се събраха пред Съдебната палата.

Шествието носеше и два големи български флага, единият от които е дълъг 80 метра.

Към парада се присъедини и Общинският духов оркестър „Биг бенд – Русе“ с диригент Димчо Рубчев заедно с мажоретките от „Екстрийм“. В 11 ч. пред общината започна концерт, в който взеха участие деца от русенските учебни заведения и Общинския младежки дом, хор „Св. Г. Победоносец“ при Общинския младежки дом, Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ и Детска вокална група „Слънце“ при ОбДЦКИ.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков откри тържеството в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, заместник-кметът Енчо Енчев беше част от празника в ОУ „Иван Вазов“, Златомира Стефанова поздрави учителите и учениците от Математическата гимназия „Баба Тонка“, Магдалина Илиева беше в ОУ „Отец Паисий“, а Димитър Недев – в СУПНЕ „Фридрих Шилер“.