Двуезично илюстровано издание представя историята на първите неща, случили се в Русе

На 31 октомври в 18 ч. в зала „Заседателна“ на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде представена книгата „Русе – за първи път в България“. Двуезичното издание се финансира от Община Русе и се осъществява със съдействието на Регионалния исторически музей, Държавен архив – Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

Събитията и фактите в книгата са подредени хронологично и обхващат периода от 1843 година до наши дни. Изданието е богато илюстрирано, като някои от снимките и документите се публикуват за първи път. Поместените текстове са преведени на английски език, за да може изданието да се ползва и от чужденци – гости на Русе и общината.

„Русе – за първи път в България“ е създадена от авторски екип Стоян Стоянов – Комитски, инж. Йовчо Стоянов, инж. Румен Кузов и Хачик Лебикян. Редактор е русенският историк засл. доц. Живодар Душков. Съдействие при разработката на текстовете и предоставянето и подбора на илюстративния материал оказват специалистите от Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, Дияна Ботева и Кремена Тодорова, от Държавен архив – Русе Толя Чорбаджиева и д-р Надежда Цветкова, от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова и д-р Теодора Дянкова. Документи от личните си архиви и колекции предоставят както авторите, така и русенските краеведи и изследователи на историята на града Боян Драганов, Стефан Драганов /конултант на изданието/, Илиян Илиев, Дитер Хес и др. Преводът на английски език е поверен на Миглена Парашкевова и Николай Маринов.

„Със своето високо качество на вложените материали и полиграфическа изработка книгата е ценен подарък за всички, които обичат Русе и се интересуват от неговото историческо минало“, отбелязват авторите на изданието в предговора.

„Русе – за първи път в България“ излиза под знака на русенското издателство „Авангард Принт“.