Биг Бенд Русе

ОБЩИНСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР – РУСЕ (БИГ БЕНД – РУСЕ)

Основаният през 1963г. Русенски духов оркестър е продължител на дълголетна традиция, водеща началото си от 60-те години на 19-ти век.
Днес наследниците на тази традиция утвърждават свой стил и оформят един съвременен и динамичен образ на оркестъра, който се превърна в една от емблемите на културния и обществен живот в града.
Новаторският стил на Русенския оркестър и неговото високо професионално ниво му отреждат водещо място в страната и чужбина.
Диригент на оркестъра и неговата Биг бенд формация е Димчо Рубчев.
През есента 2013 г. година Общински духов оркестър – Русе /Биг бенд – Русе/ чества своя 50-годишен юбилей. Кулминация на празника бе реализирането на мащабен тържествен концерт на 1 октомври 2013 г. – Международния ден на музиката.
Русенския духов оркестър /Биг бенд – Русе /има реализирани записи за Българската национална телевизия и Българско национално радио, и издава два самостоятелни компактдиска, продуцирани от Община Русе. За големите си музикални и творчески постижения, оркестърът е отличен със специалната награда на Министерството на културата и орден „Кирил и Методий” I-ва степен.
Биг Бенд Русе е номиниран в престижните национални награди „Кристална лира 2013 и 2014” в категория „Оркестрово изкуство”, като това е първият духов оркестър номиниран в тази категория.
Поради изключителен принос за развитието на българското професионално изпълнителско изкуство през 2013 г. , Биг Бенд Русе получи 4 награди от Съюза на българските музикални и танцови дейци – две „Златна лира” на оркестъра и дирегента и две „Сребърни лири” на двама от солистите на състава.
През 2015 година съставът стана първият лауреат на „Кристална лира“ в новата категория „Духови оркестри и формации“.
Гост солисти на концертите на бенда са едни от най-добрите български джаз музиканти – Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Венцислав Благоев, Хилда Казасян и др.
Информация относно функции и тарифи на Общински духов оркестър – Русе, вижте тук.