12. Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи” ще се проведе в Русе на 8-ми и 9-ти март

Предстои  ХII-то издание на Националния фолклорен конкурс ”Дунавски славеи” за изпълнители на народна музика /деца и младежи/ – певци и инструменталисти, организиран от Общински детски център за  култура и изкуство – Русе.

Конкурсът е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече трета година и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава  възможност на класиралите се  на І-во, ІІ-ро и ІІІ-то място от Втора и Трета възрастови групи при индивидуалните изпълнители  да бъдат стимулирани чрез предоставяне на 12-месечна стипендия или с еднократно финансово подпомагане.

Интересът към конкурса от години е голям, а в последните няколко години се радва на многобройни участници от цялата страна.

Тази година в различните раздели и категории за призове  ще се борят над 500 участници, които ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател Акад. проф. Милчо Василев – Ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив. Членове на журито тази година са:
– Сашка Ченкова – преподавател в Националното училище за фолклор ”Филип Кутев”, град Котел и в Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски”
– Илка  Александрова – народна певица
– Владимир Минчев – преподавател по акордеон в НУИ ”Проф. Веселин Стоянов” – Русе
– Цветан Банев – народен певец

На 8 март конкурсът ще се проведе в  Зала ”Европа” на Доходно здание от 13 часа.

На 9 март  конкурсът продължава от 9:30 часа, но вече в  две зали – в  Зала ”Европа” на Доходно здание и Пленарна зала на Община Русе. Вечерта, от 18:00 часа в Пленарна зала, ще се състои Гала концертът и  Церемонията по награждаването на първенците, където специално участие ще вземе народната певица Илка Александрова.

Конкурсът се провежда със съдействието на  „Общински пазари” ЕООД.

ВХОД СВОБОДЕН!