ЦЪФНАЛИ ОЧИ

пт, 8 февруари 2019, 18:00 часа
Камерна зала в Доходно здание

АРТ САЛОН „ЛЮБОВ И ВИНО“ 2019

ЦЪФНАЛИ ОЧИ
по романа на Радостина Ангелова – „Виенски апартамент“

Режисура – Ищван Наги и Габриела Хаджикостова
Музика – Атила Шимон
Декор и костюми Габриела Хаджикостова – Малко Театро, Унгария
Участват: Мария Джойкева, Никол Николова, Никол Султанова, Цветелина Николова
Българо-унгарска продукция на ДКТ Сливен и Малко Театро, гр. Будапеща, Унгария

„Когато очите на жената цъфнат, не е на добро…  А те може никога да не цъфнат.“

Това, което ще видят зрителите, не е пиеса написана въз основа на романа. Това е спектакъл, който съчетава слово, модерен танцов театър, музика и движение. Но от всичко това се ражда едно цяло. Основата е не сюжетната линия, която е гръбнакът на романа, а необикновените лирически отклонения, които Радостина Ангелова е вплела в него.

„Има две неща, които смъртният човек не бива да узнава: колко дни ще живее и колко пъти ще обича. Защото, ако знае, че са много, ще прахосва и двете като неочакван сън по клепките. И нито ще им се наслади, нито ще си вземе поуките от тях. Ако пък човекът знае, че дните или любовите му са малко, душата му се обръща на киселец: хем люти, хем горчи, хем киселее и всеки я стъпква в тревата, без да знае колко вкусна е всъщност чорбата от нея.

А и светът, както лятото, се преобръща изневиделица. Ако предсказаното в неродената земя се обърка?

Виж, ако дните на човека са повече, той ще умре по-рано само защото е повярвал, че са толкова, колкото е предсказано. Защото вече си е казал, че трябва да го стори. От този път връщане няма – и да оцелее душата, тялото умира.

Ако пък любовите са повече от предсказаното – човекът не вижда онези, които му идват отгоре. И да спрат на пътя му като бездомно кутре, не им вярва, защото вярва повече на предсказанията, отколкото на очите и сърцето си.

А когато човекът подритне с крак жива любов, тогава и тялото, и душата му умират.“

Билети на касата на Доходно здание

След спектакъла, от 19:30 часа, във фоайето пред камерна зала „Слави Шкаров“ ще се проведе среща на чаша унгарско вино с авторката на романа „Виенски апартамент“ Радостина Ангелова.
Събитието се организира съвместно с Унгарски културен институт.