Среща между кмета на Община Русе Пенчо Милков и Негово Превъзходителство посланика на Република Ирландия Майкъл Форбс

Общото и различното между България и Ирландия обсъдиха на среща днес кметът на Община Русе Пенчо Милков и Негово Превъзходителство посланикът на Република Ирландия в България Майкъл Форбс.

На срещата присъстваха още зам.-кметовете по хуманитарни дейности Енчо Енчев и по икономика, инвестиции и собственост Златомира Стефанова.

Кметът Пенчо Милков отбеляза, че Русе не е само местоположение на картата, но и изключително важен икономически и културен център за целия Дунавски регион. България и Ирландия като малки държави имат повече общи неща, отколкото различия, като и пред двете стои предизвикателството как да задържат младите хора и да ги накарат да се върнат в родните си страни. Това е възможно с повишаване на качеството на живот, отбеляза Н. Пр. Майкъл Форбс. След като се запозна с основните икономически показатели на града, наличието на фирми в леката и тежката промишлености и възможностите за заетост, дипломатът добави, че Русе и регионът имат огромен потенциал както за връщането на младите хора, така и за икономически растеж.

Негово превъзходителство отчете и значимостта на фестивала Мартенски музикални дни и изрази желанието си да го посети следващата година.

Обсъдени бяха и общите трудности в работата на администрацията с оглед на пандемията от COVID-19. Кметът с благодарност отчете личния принос на служителите на администрацията при доставката на храни за нуждаещи се в града и региона в периода на социална изолация.

„В трудни моменти винаги откриваме и нови възможности“, каза г-н Милков, и даде за пример опита на България с дистанционното обучение, което макар и обсъждано с години, в условията на пандемия заработи успешно само за броени дни.

Графика на известния русенски художник Десислав Гечев, символизираща музиката като универсален език между народите, бе сред подаръците, връчени от кмета и неговия екип на посланика.

Визитата на Н. Пр. Майкъл Форбс продължи с откриването на изложба, посветена на ирландския писател Джордж Бърнард Шоу, в Регионална библиотека „Любен Каравелов“.