Специални гости и разнообразие от събития и тази година на Русенски карнавал 2019

Днес в Заседателната зала на Община Русе се проведе пресконференция по повод провеждането на Русенски карнавал 2019. На събитието присъстваха зам.-кметът по икономика, инвестиции и собственост в Община Русе Даниела Шилкова, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова и директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов.

Програмата за тазгодишното издание ще бъде наситена с разнообразие от събития, като до момента участие са заявили 55 състава и близо 1 200 души. Няколко дни преди Карнавала, на площад „Свобода“ пред Съдебната палата, младежи от седем страни – Испания, Португалия, Гърция, Италия, Тунис, Египет и Азербайджан ще рисуват приказни герои, фигури и животни по лицата на деца и младежи в от 19-ти до 21-ви юни в часовете от 10:30 ч. до 14:00 ч. и от 17:30 ч. до 20:00 ч. Доброволците са в града по проект на Сдружение „Вдъхновение“, който се реализира в партньорство с Младежки дом – Русе и с подкрепата на Община Русе по  програма „Еразъм+“. Четвъртък и петък (20-ти и 21-ви юни) млади творци с ръководител – художникът Валентин Георгиев, ще разположат ателиетата си пред Доходно здание, а от 18 часа на същото място, млади изявени спортисти с ръководител Любомир Ковачев ще представят вълнуващи акробатични анимации.

В петък вечерта (21-ви юни), от 20 часа, на сцената пред Съдебната палата, феновете на джаза, джаз-рока и фънк музиката ще се насладят на концерт на RUSSE JAZZ SYNDICATE.

Пъстрото събитие ще бъде съпътствано от Международния фестивал на живите статуи от 20 до 23 юни включително. В четиридневната програма ще се включат 24 актьори от румънския театър „Маска“, Букурещ, които ще представят новия си проект „Историята на танца“ чрез 12 мини спектакъла. Във фестивала участват и 10 артисти от Португалия, Украйна, Франция и България, обединени в международния проект „Living Statues Project“. Те ще представят спектакъла „Аз, ти и другите“ – композиция от живи статуи с много силен визуален ефект, които разиграват ситуации от ежедневието. Фестивалът ще бъде закрит със средновековния огнен спектакъл „Пробуждане“ на уличните артисти от българското огнено трио „Палячи“. В два от дните – на 20 и 23 юни, фестивалът ще бъде на площад „Свобода“, а на 21 и 22 юни – на площад „Батенберг“, пред сградата на Регионалния исторически музей – от 20:30 ч.

В празничния съботен ден (22-ри юни), от 18 часа, на сцената пред Съда, една от най-обичаните български изпълнителки Тони Димитрова ще зарадва публиката с концерт. След това, по традиция, ключа на града ще получат Царят и Царицата на карнавала, а втората изненада от концертната програма е специалното участие на Криско, който ще се погрижи за доброто настроение на присъстващите. До мястото на откриването ще се отправят общо четири лъча, тръгващи от няколко точки в 18:30 ч. – Историческия музей, Гимназията по дървообработване, Общината, Операта. На площад „Свобода“ ще бъдат разположени още три сцени: пред Доходно здание с участието на 220 деца от русенските детски градини; фолклорна сцена пред Общината, чиято програма ще завърши с голямо хоро, както и сцена пред Паметника на свободата, която е предвидена за свободна изява на желаещите.

Вечерта от 22 ч. ще има вълнуващо огнено шоу и интересна заря, с изпълненията на FIRETER, които ще представят атрактивен спектакъл, включващ в себе си уличен театър, музика, танц

През годините Русенският карнавал се е превърнал в традиция за свобода на изявата, чрез всички форми на уличните изяви – шествия, танци, игри, състезания.