Програма на 59. МФ „Мартенски музикални дни“ 2019 – 22 март

Програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“ на 22 март, петък – ще ни предложи спектакъл на световноизвестния италиански ренесансов ансамбъл „Росиньол“ – едно атрактивно пътуване в годините на Леонардо да Винчи (1452 – 1519).

Името на ансамбъла идва от френската дума La Rossignol (славей), която се среща много често като заглавие на редица ренесансови композиции, свързани с красиви импровизации върху „дългите“ нотни стойности. Очаква ни музикален театър, зрелищна реконструкция на бляскавите аристократични празненства от епохата на Медичите, в чийто център е танцът, възприеман като символ на божествената хармония.

Концертът–спектакъл, съставен от музика, песни, танци и сценично разиграване, е възстановка на празненство на нобилите от края на 15. век. Преобладават танците, главно поради факта, че по онова време – времето на Леонардо, когато танцът се възприема като символ на божествената, космическа хармония, един човек е трябвало да знае как да танцува, за да бъде допуснат до двора. Значението на танца е било толкова голямо, че той се е уреждал от херцога със закон, регламентиращ подробно стъпките, дрехите и даже бижутата, разрешени за носене от благородниците.

Костюмите на ансамбъла са изработени в стила, характерен за края на 15. век, а инструментите, които артистите използват и които допълват монодичното и полифонично пеене, са старинните виела, блокфлейти, гайди, позитив орган, хърди-гърди (вид лира), лютня, ренесансова китара, ударни инструменти, както и ренесансов тромбон, кръмпкорни (извита корна) и бомбарда (вид обой).

Гостуването на италианския ансамбъл „Росиньол“ на сцената на МФ „Мартенски музикални дни“ се осъществява в партньорство с Италианското посолство и Италианския културен института в София.

Партньори на Община Русе в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ са Министерството на културата, Италианският културен институт – София, Посолството на Франция в България, Френски институт България, Гьоте институт Германия, Българската фестивална асоциация, НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, Къща музей „П. Владигеров“ – София, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Модо България Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, РБ „Л. Каравелов“, ОП „Русе арт“.

Генерален спонсор на фестивала от 15 години е Обединена българска банка. Ключов дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе и страната, сред които Инвестбанк АД, Монтюпе България, А1, Дунарит АД, Винпром АД, Дунавтурс, БТБ България, ВиК – Русе, Общински пазари ЕАД, Нордплан ООД, РПС ЕООД – Русе.

ООД, Мегахим АД, Интис ООД, магазини „Кауфланд“, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu
Билети: каса Опера и www.eventim.bg