Програма на 59. МФ Мартенски музикални дни 2019 на 23 и 24 март

В програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“ на 23 и 24 март – фестивалът предлага удивително разнообразие от събития и концерти, и музика, разположена широко от прелестните образци на барока през музиката на европейския 18 и 19 век, до най-новите образци на съвременната българска и европейска музика.

Квартет „Фрош“

Програмата стартира на 23 март в 11 ч., в зала „Европа“ на Доходно здание с концерта на струнен квартет „Фрош“. Известният български квартет не се нуждае от представяне. Музикантите от „Фрош“ са вдъхновение за мнозина от големите и известни български композитори. Млади, изключително надарени и посветени на изкуството артисти, чиито концерти са винаги в авангарда на българската музикална сцена. А фестивалната им програма в Русе е повече от забележителна – две световни премиери на струнни квартети от Васил Казанджиев и Божидар Спасов, комбинирани от известния квартет на Лигети и прочутите дивертименти на Бритън. Удивително многообразие от свежи и вдъхновяващи музикални идеи.

Мие Мики

 

 

 

 

Още същата вечер на 23 март от 19 ч., в голямата зала на Доходно здание, концертът на именития български пианист и наш съгражданин Евгени Божанов и световноизвестната японска акордеонистка Мие Мики, която възпламени залата само преди няколко вечери с прочутите танга на Пиацола, ни връща към изкуството на барока. Програмата е истинско изкушение за меломаните, които ще имат рядката възможност да чуят прелестните инструментални игри в сонатите на Скарлати и неговия съвременник Й. С. Бах за акордеон и за пиано.

Уикендът предлага и втория от серията барокови концерти – на 24 март от 19 ч. в зала „Европа“. Концертът обещава една удивителна и вдъхновена надпревара на инструменталното въображение, поднесена с онази изискана виртуозност, която притежават истинските майстори на старата европейска музика, каквито са без съмнение едни от най-търсените в Европа барокови артисти Зефира Вълова (барокова цигулка), Явор Генов (теорба), забележителния костариканец Родни Прада (виола да гамба) и поляка Марчин Святкевич (клавесин)!

Светлин Русев

В неделното матине на 24 март, неделя, от 11 ч., в голямата зала на Доходното здание една невероятно привлекателна за публиката програма с музика от Бетовен, Яначек и Шосон ще събере елитни артисти от Европа. Изкушение за ценителите на класическата музика е не само централната творба в програмата – прочутият концерт на Е. Шосон за цигулка, пиано и струнен квартет, но и знаменитите артисти, които ще имаме удоволствието да срещнем на фестивалната сцена – струнният квартет „Шуман“  и  Светлин Русев!

Откритие за фестивалната публика без съмнение ще е младият дебютант Тео Фушенре – първата награда от международния конкурс в Женева през 2018.

Още три събития насищат програмата на предстоящия фестивален уикенд – На 23 март, от 11:30 ч. в Историческия музей ще се състои 9-тото по ред издание на срещите, които Българската фестивална асоциация организира регулярно в София и страната, този път на тема “Фестивален туризъм“. Предстоящата среща на фестивални организатори с представители на туристическия бизнес ще дискутира актуални проблеми, свързани с взаимодействието между фестивалния и туристическия сектор.

В 17 ч. на 23 март в РБ „Л. Каравелов“ ще имаме възможност да се срещнем с д-р Любомир Кутин – автор на едно уникално за България издание – книгата „Светът на фестивалите“, третираща проблемите на българските фестивали днес.

А на 24 март от 17:30 ч., в салона на Клуба на дейците на културата ще чуем заключителния концерт на студентите от Майсторския клас по китара на световноизвестния български китарист и професор в Музикалната академия в Лозана Георги Василев.

Партньори на Община Русе в реализацията на МФ „Мартенски музикални дни“ са Министерството на културата, Италианският културен институт – София, Посолството на Франция в България, Френски институт България, Гьоте институт Германия, Българската фестивална асоциация, НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, Къща музей „П. Владигеров“ – София, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Модо България Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, РБ „Л. Каравелов“, ОП „Русе арт“.

Генерален спонсор на фестивала от 15 години е Обединена българска банка. Ключов дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе и страната, сред които Инвестбанк АД, Монтюпе България, А1, Дунарит АД, Винпром АД, Дунавтурс, БТБ България, ВиК – Русе, Общински пазари ЕАД, Нордплан ООД, РПС ЕООД – Русе.

ООД, Мегахим АД, Интис ООД, магазини „Кауфланд“, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu
Билети: каса Опера и www.eventim.bg