Програма на 58. МФ Мартенски музикални дни 2018 за 22 и 23 март

Предстоящите дни от фестивалния афиш на МФ Мартенски музикални дни са изключително наситени и обещават вълнуващи срещи с ансамбловите изкушения от тазгодишната програма.

В четвъртък, 22 март, в зала Европа, от 17:30 ч., публиката ще се срещне с младите надежди на оперното пеене от Майсторския клас на оперната прима Дарина Такова. Тя води майсторския клас по оперно пеене в рамките на фестивала от 16 до 22 март, когато учениците ще представят наученото на заключителен концерт.

Същата вечер, от 19 ч., в Голяма зала на Доходно здание предстои едно истинско ансамблово предизвикателство, майсторски поднесено от струнен квартет Микеланджело и звездната пианистка Пламена Мангова. Те ще изпълнят произведения от Й. Хайдн, Ц. Франк и А. Дворжак.

Квартет Микеланджело Photo: Marco Borggreve

Квартет Микеланджело, в състав Михаела Мартин (цигулка), Даниел Аустрих (цигулка), Нобуко Имаи (виола) и Франс Хелмерсон (виолончело), е основан през 2002 г. от четирима музиканти, популярни като солисти, камерни изпълнители и преподаватели, които споделят желанието да свирят заедно най-добрия репертоар. От създаването си квартетът печели симпатиите на критиците, които високо ценят колективната виртуозност на членовете му.

Пламена Мангова

Русенската публика ще има привилегията за втори път в една седмица да посрещне ненадминатата Пламена Мангова. След блестящото си изпълнение заедно с Румънския национален оркестър на 18 март, само няколко дни по-късно тя отново стъпва на сцената на Мартенски музикални дни, за да зарадва всички ценители с брилянтното си майсторство.

В петък, 23 март, от 17:30 ч., зала Европа за пореден път ще се превърне в сцена на изгряващи музиканти, а именно – носителите на първи награди от 11. Международен конкурс Франц Шуберт Русе‘ 2017. Конкурсът е уникален за България и региона музикален форум, посветен на австрийския композитор. Популяризирайки неговото творчество, той открива таланти, създава контакти между изпълнители и педагози на високо професионално ниво и привлича вниманието на Европа и света към Русе. 11-то издание на конкурса се проведе през ноември 2017 и в него участие взеха 62 млади таланти от 12 държави: България, Австрия, Холандия, Полша, Канада, Германия, Украйна, Грузия, Румъния, Сърбия, Черна гора и Япония. Концертът на 23 март е специална награда на МФ Мартенски музикални дни за лауреатите от конкурса.

Петъчната вечер на 23 март е изпълнена с изключителен заряд и вдъхновение. От 19 ч., в Голяма зала на Доходно здание, следва концерт на Русенска филхармония, Мъжки хор при Държавна опера – Русе, диригент е Маестро Георги Димитров и солисти – Оливие Казал (пиано) и Андреана Николова (алт). Вечерта е посветена на 70 години Държавен симфоничен оркестър – Русе, а на сцената ще звучат произведения от Й. Брамс.

Оливие Казал е роден през 1962 г. във Франция, като от ранна детска възраст започва да свири на пиано. През 1988 г. участва в редица клавирни конкурси и печели над 30 международни награди. Концертира в над 50 страни, цяла Европа, Япония, Китай, Южна Африка, Австралия, Америка. От 1981 г. е професор в Консерваторията в Шантили (Франция).

Оперната певица Андреана Николова е добре позната на русенската публика. Завършва НУИ Проф. В. Стоянов в класа на Георги Делиганев и ДМА Проф. Панчо Владигеров в класа на проф. Илка Попова. Специализира в Културния институт Борис Христов в Рим при Мирела Парутто, участва в майсторски класове на Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова и др. Печели редица национални и международни награди от престижни конкурси.

Диригентът Георги Димитров няма нужда от представяне, тъй като името му се е превърнало в музикална емблема. Дирижира всички български оркестри, гостува в редица държави като Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания и др. От сезон 1995/96 е музикален директор и главен диригент на Пловдивска филхармония, впоследствие на ОФД – Пловдив. В периода 2000 – 2005 г. е главен директор на ОФД – Русе, а от 2005 до 2009 г. – на ОФД – Пловдив. В настоящия момент е главен диригент на Държавна опера – Русе.

Симфоничният оркестър на Държавна опера – Русе е създаден през 1948 от именития български диригент и композитор Константин Илиев. Изключително събитие в историята на състава е съвместната му работа с Дмитрий Шостакович и авторската премиера на неговия Втори клавирен концерт през 1958 г. След учредяването на ОФД – Русе през 1999 г. съставът успешно изпълнява новите си задачи като оперно-симфоничен оркестър. От 2005 г. директор на ОФД – Русе е диригентът Найден Тодоров. Съставът на ОФД – Русе е трикратно удостоен с наградата Кристална лира. От лятото на 2010 г. ОФД – Русе е преобразувано в Държавна опера – Русе, като през 2012 и 2014 отново печели наградата Кристална лира. От 2017 г. директор на Държавна опера – Русе е именитият български тенор Иван Кюркчиев.

58. МФ Мартенски музикални дни (16 март – 1 април) предлага на публиката богата програма с над 40 събития, една оперна премиера и многобройни вълнуващи срещи с над 600 участника от 16 страни: България, Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Италия, Словения, Румъния, САЩ, Япония, Русия, Аржентина, Швеция, Холандия, Финландия и Корея.

Партньори в реализацията на МФ Мартенски музикални дни на Община Русе са Министерството на културата, Фондация „Америка за България“, Американското посолство в София, Фондация „Про Хелвеция“, Пушченс Перкашън Продъктс, Националният фонд за изкуства на Холандия, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Държавна опера – Русе, Регионалният исторически музей, Русенската художествена галерия, Регионалната библиотека „Л. Каравелов“, Общинското предприятие „Русе арт“ и СМТДБ.

Генерален спонсор на този амбициозен проект от 14 години е Обединена българска банка. Сериозен дял в подготовката и провеждането на фестивала имат и редица фирми и дарители от Русе  и страната, сред които Инвестбанк АД, Мтел, Ирим – Русе, Монтюпе – България, Дунарит, Винпром, Дунав турс, БТБ България, Общински пазари, както и хотелите „Дунав плаза“, „Бистра и Галина“ и „Рига“.

Официални медийни партньори: БНТ и БНР

Програма на фестивала: www.marchmusicdays.eu
Билети: каса Опера и www.eventim.bg