Празникът на Русе 6 май по БНТ и БНТ 2

Пряко включване в Сутрешния блок на БНТ от църквата „Св. Георги“ ще даде начало на предаванията, с които националната телевизия ще отбележи Празника на Русе – 6 май.

От 11 часа по БНТ 2 ще бъде излъчен документалния филм „Сцените на Русе“ с автор Бояна Шандуркова. Лентата напомня за артисти, оставили своя знак в националната ни култура. Тя представя духа на Русе – космополитния град, част от биографията на личности, вградили таланта и вдъхновението си в храмовете на българската култура и изкуство. Театрите, Операта, Международният концертен подиум – това са сцените на Русе, които днес са мост между България и света.

От 17 часа по БНТ 2 ще бъде излъчено празничното издание на предаването „На фокус: Регионът“. В едночасовия блок от Русе проф. Николай Ненов и арх. Цвети Русинов припомнят историческите сведения за произхода и името на града, архитектурното му богатство, известните русенски фамилии в миналото, построяването на Дунав мост, както и новостите за страната ни, случили се за първи път в Русе. Милен Добрев от РТИК и Елеонора Иванова от БРТПП коментират отрасловото развитие на икономиката, както и българо-румънското бизнес сътрудничество. Съвременните вдъхновители, родени в Русе, сред които носителите на „Оскар“ Владимир Койлазов и Димитър Маринов, филантропа Игнат Канев, нобеловият лауреат Самуил Рефетов и др. са представени в репортаж, а ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев и зам.-кметът по хуманитарните дейности на Община Русе Енчо Енчев коментират предизвикателствата пред висшето и средното образование. Началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова и оперната певица и режисьор доц. Аделаида Якимова – Фурнаджиева припомнят традициите на Русе в сферата на музиката, театъра, изобразителното изкуство. Разбира се, спортните постижения на Русе в миналото и днес, също заемат своето място в предаването. Празничният блок завършва с послание на кмета на Община Русе Пенчо Милков към жителите на дунавския град.