Национален фото конкурс събира незабравими преживявания в Русе

Фондация „Русе – град на свободния дух“ организира Национален фото конкурс на тема „Моето незабравимо преживяване в Русе“. Фото конкурсът има за цел да покаже красивата страна на град Русе и всичко хубаво, което се случва в него. Целта е да бъдат насърчени фотолюбители и професионални фотографи да уловят и запечатат с обективите си невероятни и вдъхновяващи моменти от най-големия дунавски град в България.

Темата включва два раздела: Пейзажи и Събития. Във всеки раздел участниците ще бъдат класирани на база възраст и професионален опит, разпределени в три категории: Деца и младежи,  Любители фотографи, Професионални фотографи. Участниците могат да се включат с фотографии, които да представят значими сгради, паметници, панорами, събития или просто приключения от град Русе. Очакванията са, те или разказите, които пресъздават, да бъдат пряко обвързани с темата на конкурса и да въздействат емоционално. Необходимо е снимките да отговарят на зададената тема и да притежават естетическа стойност.

Право на участие във фотоконкурса имат всички желаещи, любители и професионални фотографи, без ограничения във възрастта. Лица, ненавършили 18 години, могат да участват единствено след съгласието на техните родители или законни настойници.

Всеки автор може да участва с максимум 3 снимки във фотоконкурса, в единия или двата обявени раздела. Снимките за фотоконкурса трябва да са не по-стари от 1 г. (да са направени през 2019 или 2020 г.).  Те трябва да са в дигитален формат JPEG, да имат заглавие и задължително да бъдат придружени от кратък текст, описващ мястото, ситуацията и историята на снимката – до 500 знака. Големината на изображението трябва да бъде нe по-малко от 3000 и не по-голямо от 5000 пиксела по дългата страна. Резолюцията на изображенията трябва да е не по-малка от 200 dpi. Файловете не трябва да са по-големи от 10MB. Всеки автор трябва да може да предостави изходен файл (снимка в оригинален размер).

Регистрацията за участие и изпращането на снимки става на адрес rusefreespiritcity@gmail.com от 15 юни 2020 г. до 20:00 часа на 30 септември 2020 г.

Фотографиите и фотографските проектите ще бъдат оценявани от жури, включващо представители на Фондация „Русе – град на свободния дух“, Община Русе, Общински съвет – Русе и професионален фотограф. Критериите за оценка са: принадлежност към темата на конкурса, естетическо изпълнение, оригиналност, визуално въздействие.

Чрез гласуване във Фейсбук страницата на Фондация „Русе – град на свободния дух“, от 1 октомври до 23:59 часа на 10 октомври 2020, ще бъде определена фотографията – фаворит на публиката.

Организаторите предвиждат парични награди във всяка от двете категории.

Наградите ще бъдат обявени и връчени на специална церемония при откриване на изложба, в която ще участват първите 10 фотографии класирани от журито във всяка категория.

Повече за Националният фото конкурс „Моето незабравимо преживяване в Русе“ можете да намерите на сайта на Фондация „Русе – град на свободния дух“ http://free-spirit-city.eu/