Кметът Пламен Стоилов се запозна с новите диорами в екомузея

Днес кметът на Община Русе Пламен Стоилов разгледа новите архивни стилажи и диорами в Екомузея, които бяха представени от директора на Регионален исторически музей – Русе проф. Николай Ненов и Венцеслав Петков – уредник в отдел „Природа“.

Екомузеят с аквариум притежава най-голямата колекция от вкаменелости на хоботни бозайници и научни колекции от кожи на различни видове животни. Новата монтирана система го нарежда сред музеите с най-модерни и съвременни фондохранилища. Тя се състои от подвижни и неподвижни архивни полични стелажи във фондохранилището. Използвана е системата „Compactus Archive“ на водещата в бранша холандска фирма Bruynzeel b.v. и е изградена от метални модули, снабдени с товарни полици и чекмеджета, като между отделните модули е обособен коридор. Тази система е най-модерният начин за съхранение на фондови единици, тъй като позволява оползотворяване на площите в максимален размер и осигурява по-добра прегледност и систематичност. Там ще се съхраняват кожи на животни и палеонтологични находки.

При посещението беше презентирана и най-новата диорама „Гъби“, която представя копия на 13 вида гъби, срещащи се на територията на България.
„Впечатлен съм от новите експонати, както и от най-модерното в страната ни фондохранилище“, заяви кметът Пламен Стоилов и благодари на проф. Николай Ненов и Венцеслав Петков за грижите, които полагат този музей да продължава да се развива и да е един от най-модерните в страната.

За поредна година Екомузеят с аквариум е най-предпочитаният русенски музей, през който за година са преминали 17 852 души, като най-голям е делът на учениците.