Кметът на Община Русе Пенчо Милков поздрави жителите на града по повод Националния празник на България 3 март

Пенчо Милков: Свободата ни е платена с кръвта на десетки хиляди смели хора. Нека паметта за героите и славната история на България бъдат нашето знаме днес.

“Днес благодарим и празнуваме!
Трети март е дата-символ на една възкръснала държава.
Съдбовният подпис под Санстефанския мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя признава правото на един малък, но корав народ да бъде себе си – официално, легално, на географската карта.” С тези думи започна приветствието си към жителите на Русе кметът Пенчо Милков по повод 3 март – националния празник на България.

“142 години ни делят от онзи подпис на Свободата – сякаш не са и толкова много… Преди това са цели пет века робски гнет. За да се стигне до Трети март и подписа обаче, има много събития и светлини в мрака, които трябва да помним. И да ги завещаваме на своите деца.

Да помним огнищата на духа – манастирите. Те поддържат националното съзнание на българите в мрака на петвековната нощ. “О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?”… Да помним борбата с перо и оръжие за роден език, за богослужение на църковнославянски, за църковна независимост, за родно училище. Кървавото писмо. Батак. Воденицата, в която зимуват Ботев и Левски. Да си спомним онези вълнуващи редове: “Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер…”

Да не забравяме “селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си”, както четем у Захари Стоянов. Летописецът-герой, чийто вечен дом е нашият град Русе.

И разбира се, венецът на тази освободителна борба – подвигът на братята-руси и българското опълчение. Паметната битка за прохода Шипка, възпята във Вазовата “Епопея на ЗАБРАВЕНИТЕ”. Още тогава поетът тъгува за отслабената народна памет…
Да помним е наш дълг!

Свободата ни е платена с кръвта на десетки хиляди смели хора и е естествен завършек на националната българска революция.

Нека паметта за героите и славната история на България бъдат нашето знаме днес.

Да бъдем достойни за дара, който ни завещаха. Родолюбиви, борбени и нетърпими към всяка неправда.

Поклон пред подвига на загиналите за свободата на Отечеството ни! Да живее България!”

Началото на честванията в Русе по случай 142 години от Освобождението на България от турско робство започна рано тази сутрин с конкурс за рецитал “За да я има България”. След това за първи път жителите и гостите на Русе имаха възможността да видят парад на специализирана техника на институциите по сигурността в града. Шествие на русенски ученици, предвождано от Общинския Духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, понесе 80-метров национален трибагреник от площад “Батенберг” до Съдебната палата.

Пред Паметника на Свободата се състоя тържествената церемония в чест на националния празник и отдалите живота си за Освобождението на България. Заупокойна молитва и тържествен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум. За празничното настроение на русенци и гостите на града се погрижи Фолклорният танцов театър “Найден Киров”.

На събитието присъстваха кметът на община Русе Пенчо Милков, областният управител на Област Русе Галин Григоров, председателят на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев, делегация от община Гюргево, Румъния, народни представители, общински съветници, граждани и гости на Русе.

Поднесени бяха венци и цветя в памет на загиналите герои за свободата на Отечеството.

Празничната програма ще завърши тази вечер с тематичен концерт на рок група “ЕПИЗОД” от 18:00 ч. на площад “Свобода” пред сградата на Община Русе.