Европейска нощ на учените за поредна година се провежда в Русе

Днес, на площад „Батенберг“ се състоя официалното откриване на „Нощ на учените – гр. Русе 2018“. Ива Чавдарова, началник отдел „Култура“ поздрави организаторите и присъстващите деца от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов и им пожела успех и вдъхновение.

На събитието присъстваха още Милен Добрев – изпълнителен директор на Русенска търговско-индустриална камара, Даниел Братанов – декан на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ към РУ „Ангел Кънчев, “доц. Лъчезар Христов – от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в повече от 300 града в цяла Европа. През 2018 г. централен фокус ще бъдат Европейската годината на наследството и Европейска столица на спорта, а през 2019 г. ще бъде направена връзка с Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Програмата включва събития, насочени към млада публика, родители, учители и заинтересовани граждани и цели да разкаже за научните постижения на достъпен език и да демонстрира ползите от научната дейност.

Разнообразните събития са разпределени на различни места – Русенски университет „Ангел Кънчев“, градинката на пл. „Александър Батенберг“, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Регионалния исторически музей. В програмата са включени над 20 събития – изложения, дискусии, лекции, презентации, демонстрации и игри.

Целта на събитието е да представи пред широката публика учените като отговорни членове на обществото, едновременно новаторски настроени и разбираеми, хора с необикновени и вълнуващи задължения. Целта е също да се илюстрират научните постижения, променящи всекидневния живот и да се улеснят контактите между различни социални групи и споделянето на техните визи за бъдещето.